LOCAL LOCAL

Προς μία φιλοσοφία του τόπου: Το Local Local είναι ένα μπουτίκ αρχιτεκτονικό γραφείο, που σχεδιάζει και μετατρέπει κτίρια και αντικείμενα τα οποία είναι ευαίσθητα ως προς το συγκείμενό τους. Με κάθε νέο έργο, το Local Local εγκύπτει στις πολιτισμικές, κοινωνικές και γεωγραφικές ιδιαιτερότητες της εκάστοτε τοποθεσίας, με επιθυμία να αφουγκραστεί τη φιλοσοφία κάθε τόπου. Η τοπικότητα επομένως λειτουργεί για το γραφείο ως μεθοδολογικός πυρήνας της διαδικασίας σχεδιασμού, ενσωματώνοντας λεπτομέρειες, υλικά, κλίμακες, κοινότητες, το τοπίο και την άυλη αύρα ενός μέρους, στα κτίρια και τα αντικείμενα που δημιουργεί. Το Local Local παίρνει ανεπαίσθητα στοιχεία από το περιβάλλον και τα επανερμηνεύει ενεργά για να λάβει τολμηρές αρχιτεκτονικές αποφάσεις. Με αφοσίωση στην εμπειρία και την αισθητηριακότητα μιας αρχιτεκτονικής που βιώνεται ως οικεία και ριζωμένη στον τόπο της, το γραφείο ακολουθεί μια ολιστική προσέγγιση, τόσο στους εσωτερικούς όσο και στους εξωτερικούς χώρους, από τη σύλληψη της ιδέας και τον σχεδιασμό έως την επίβλεψη και την επιμέλεια των λεπτομερειών. Το Local Local ιδρύθηκε το 2022 από την αρχιτέκτονα Σοφία Ξανθάκου και έχει ολοκληρώσει ήδη μία σειρά από κτίρια κατοικίας και πολιτιστικού ενδιαφέροντος, στην Αθήνα και το Λονδίνο.

Ο τόπος είναι πολυσύνθετος

Η ουσία ενός τόπου αναδύεται από έναν συνδυασμό προσωπικών αισθήσεων, κοινωνικού νοήματος, περιβαλλοντικής ηθικής, πολιτισμικών αποχρώσεων και της αφηγηματικότητας του τοπίου.

Ο τόπος είναι πολυεπίπεδος

Όταν κοιτάμε ένα μέρος, δεν αντικρίζουμε μόνο τη φυσική του επιφάνεια. Τα πολλά στρώματά του μπορούν να ανασκαφούν (φυσικά και εννοιολογικά), αναδεικνύοντας κάτι από την αλήθεια του.

Ο τόπος είναι οι άνθρωποι

Τα κτίρια αποτελούν μέρος γειτονιών. Τα σπίτια είναι μέρος γενεαλογικών γραμμών. Οι χώροι είναι μικροτοπία θυμικού που συνθέτουν ανθρώπινες εμπειρίες και σχέσεις.

Ο τόπος είναι οικείος

Η κατανόηση των βαθύτερων πτυχών του τόπου και του ευρύτερου πλαισίου επιτρέπει μια αρχιτεκτονική που είναι ήπια και οικεία — ή αλλιώς, που επιτρέπει νέες εκδηλώσεις τοπικότητας, όπου μπορούμε να νιώθουμε άνεση και ηρεμία.

ΟΜΑΔΑ

Σοφία Ξανθάκου
Υδρύτρια
sofia@localocal.org

Η Σοφία Ξανθάκου είναι αρχιτέκτονας με έδρα την Αθήνα. Ολοκλήρωσε το πτυχίο της στη Σχολή Αρχιτεκτονικής του Ινστιτούτου Pratt και στη συνέχεια το μεταπτυχιακό της (Master's in Design Studies) στο Graduate School of Design του Πανεπιστημίου Harvard, με έμφαση στην αστικοποίηση, το τοπίο και την οικολογία. Η διατριβή της μελέτησε και ανέλυσε τον αντίκτυπο της τουριστικής οικονομίας σε νησιωτικές γεωγραφίες, μέσω της διερεύνησης της διαμόρφωσης τοπικών ταυτοτήτων στο ευρύτερο πλαίσιο της συνεχιζόμενης παγκοσμιοποίησης, καθώς και την ανάλυση του αντίκτυπου του τουρισμού μεγάλης κλίμακας σε μικρές νησιώτικες κοινότητες, έχοντας ως μελέτη περίπτωσης τις Κυκλάδες. Μέσα από το ακαδημαϊκό της έργο σχετικά με τον κοινωνικό και πολιτισμικό αντίκτυπο της αρχιτεκτονικής, έχει καλλιεργήσει ένα συνεχόμενο ενδιαφέρον για την αμφισβήτηση και τη διεύρυνση του ρόλου του σχεδιασμού σε τρέχουσες αστικές και κοινωνικοπολιτικές ανάγκες. Οι πρώτοι σταθμοί στην καριέρα της περιλαμβάνουν την εργασία της σε διάφορα αρχιτεκτονικά γραφεία στη Νέα Υόρκη (CAZA Architects, Acconci Studio, Simone Giostra +Partners, Carlos Zapata Architects), την Αθηνα (K-Studio, ARP Architects) και το Λονδίνο (Hopkins Architects). Το 2022 ίδρυσε το Local Local, όπου εφαρμόζει τις ερευνητικές μεθόδους της για τη δημιουργία μιας νέας αρχιτεκτονικής που είναι ευαίσθητη στο συγκείμενό της.

Βασιλίνα Σοφαδίτη
Aρχιτέκτονας
vasilina@localocal.org

Νικόλαoς Σαμπατζιότης
Εξωτερικός Συνεργάτης
nikolaos@localocal.org
e-mail:
info@localocal.org

Τηλέφωνο:
+30 6948 981 590

Διεύθυνση:
Θρασυβούλου 17
Αθήνα, Ελλάδα
105 55
  • EN
  • Σχετικά με